I Knew It Was You: Rediscovering John Cazale

I Knew It Was You: Rediscovering John Cazale
IMDb, Filmtipset
Betyg: 3/5

John Cazale var en skådespelare med den unika egenskapen att bara ha medverkat i bra filmer. Under sitt korta liv var John Cazale med i fem filmer: The Godfather, The Conversation, The Godfather: Part II, Dog Day Afternoon och The Deer Hunter. Fem filmer som är oerhört bra. Fem filmer som kryllar av jättefina skådespelarinsatser inte minst John Cazales. Det som är så anmärkningsvärt med hans fina prestation i The Deer Hunter är att han under inspelningarna var döende i lungcancer. Han dog innan filmen var klar , 42 år gammal 1978.

Jag blev mycket glad när jag såg att Kunskapskanalen skulle visa denna dokumentär. Själv har jag inga tvkanaler då jag i stort sett aldrig ser på tv. Så för kvällen var jag tvungen att förflytta mig till en tv för att se dokumentären eftersom jag inte har lyckats få tag i den på något annat sätt. Vilket till mina stora förargelse var helt onödigt eftersom jag naturligtvis hittade den på youtube det första jag gjorde när jag kom hem förut.

Dokumentären är upplagd på det sättet att familj, vänner, skådespelare och regissörer talar varmt om John Cazale som person och som människa. Det blandas med fotografier och klipp från teater- och film produktioner han medvarkade i. Tyvärr så lever dokumentären inte upp till mina förväntningar då jag länge velat se den här. Jag får inte reda på särskilt mycket om John Cazale som jag inte redan visste. Dokumentären är visserligen bara 40 minuter lång så det ges inte tid och utrymme för någon djupare inblick i John Cazale. Vilket är synd, för det hade varit väldigt intressant tycker jag. Men meningen med dokumentären är nog snarare att folk ska minnas honom, återfinna honom eller finna hon för första gången, vilket man anar i dokumentärens titel. John Cazale var en doldis utan tvekan. Han gjorde bara biroller och kanske inte märks lika mycket just därför. Men om man är väldigt filmintresserad som jag och uppskattar bra skådespelarprestationer kollar närmare på hans roller så märkar man väldigt fort hur fenomenalt duktig han var. Al Pacino berättar om John Cazales styrka som skådespelare, han menar att Cazale fick sina motspelare att spela bra. Jag har ingen anledning att inte tro på Pacino då båda skådespelarna spelar frutkansvärt bra i Dog Day Afternoon tillsammans. I slutet av dokumentären påpekar producenten Marvin Starkman att om John Cazale hade levt idag så kan man fundera över hur många bra filmer han skulle medverkat i ytterligare under de seanste 30 åren.

Östasien

Det finns mycket bra film från länderna i Östasien. Jag tänker först och främst på Japan fått fram mycket bra film. Även Kina och Taiwan kan vara stolta på den fronten. Sydkorea har jag inte riktigt koll på då jag har sett väldigt lite film därifrån. Men jag är skeptiskt utifrån det lilla jag har sett. Det intrycket jag har är att de sneglar allt för mycket på Hollywood och hämtar inspiration därifrån, istället för att skapa något eget.

Idag har jag sett på Kikujiro. En bra film, men lite väl gullig för min smak emellanåt.

 

Exempel på annan bra östasiatisk film:


Kommissarie Morse

 

Just nu håller jag på att ser igenom alla Inspector Morse-avsnitt, 33 stycken.


Marv


Saraghina

Ett klipp från fimen , mycket bra fim!:

 

För övrigt så verkar John Travolta att vara i form.


Let It Be

Det är väl ändå på tiden att Let It Be släpps på dvd?!


Das Boot

Glöm inte av att det finns gammal bra film!


I've lost control again

Trailer till Anton Corbijns film Control om Joy Division och Ian Curtis:


 

Mycket snygg film, se den.


Puts väck!

Varför inte ta och se lite svensk kvalitéfilm? Gillar du HasseåTage så har jag ett klipp för dig. En av min favoritfilmer är Picassos Äventyr. Det är en minst sagt en unik film. Jag har aldrig stött på en film som är lika anorlunda som den är. Den är fruktansvärt rolig, kreativ och tankvärd. Har du inte sett filmen så kommer du definitivt inte bli klokare av klippet. Men jag tycker verkligen att du ska se den om du inte har sett den!


Mr. Mendel

Roligaste Bond-ögonblicket: