Åssckarr

Inatt så är det återigen Oscarsgala. Det är för 83:e gången som Oscarsgalan hålls. Hur ska jag ta mig an detta? Svaret är väldigt enkelt; jag ska sova. Jag har aldrig någonsin sett på en upplaga av Oscarsgalan, inte ens en liten snutt. Av vilken anledning? Jag bryr mig verkligen inte. För det första så tycker jag att det är omöjligt och framförallt idiotiskt att på något sätt tävla inom film. (Detsamma gäller musik, i en ännu högre grad faktiskt. Nu för tiden finns det hur många vedervärdiga tv-program som helst som tillämpar detta. Idol, Melodifestivalen/Eurovison Song Contest, Dansbandskampen osv.)
För det andra så tycker jag att American Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), som delar ut Oscarsstatyetten, har gjort en hel del obegripliga val genom åren, framför allt på senare år.
För det tredje så är det tyvärr på det viset att amerikanska filmbolag står för en väldigt stor del av den film som distribitueras världen över. Även om många fimer inte är gjorda i USA så är det ofta så att i slutändan så är det ett amerikansktbolag eller dotterbolag som står för fiolerna. Oscarsgalan blir på detta sett något som gynbnar den amerikanska filmindustrin väldigt mycket. Film som vilken konstform som helst ska, i mitt tycke, inte gå ut på att tjäna pengar.

Efter att ha kollat igenom listan över nominerade filmer så kan jag konstatera att jag bara har sett en av de filmerna; Alice in Wonderland. Den filmen är inte särskilt bra tycker jag (mitt betyg: 2/5).

Däremot så är flera av de filmer som är nominerade filmer jag tänkt att se framöver. Några av de filmer som jag är nyfiken på: The Kids Are All Right, Biutiful, The King's Speech, Winter's Bone, Animal Kingdom, The Illusionist, Sun Come Up, The Warriors of Qiugang.

För övrigt så är det kul att se att Eli Wallach och Jean-Luc Godard får Academy Honorary Award.

Lena Nyman!

Jag läste precis att Lena Nyman dött idag. Det är med stor sorg som jag måste acceptera detta faktum. Hon har ständigt roat mig under min levnadstid. Först roade hon mig som barn i filmatiseringar av Astrid Lindgrens berättelser. Senare har hon roat mig med sin medverkan i olika filmer i allmänhet, och med sin medverkan i Hasse & Tages filmer i synnerhet. Livet har sin gång och det är alltid trisst när någon som gett en så mycket glädje går ur tiden.